Yaşlanınca insanların pişmanlık duydukları “keşkeler” :

Posted by

Bu pişmanlıklar hayatta gerçekten neyin önemli olduğuna dair derin bir iç görü sağlayabilir. Orta yaşlı ve yaşlı insanların pişmanlıkları arasında bazı ortak temalar şunlardır:

1. İlişkileri ihmal etmek:

Yaşlıların en önemli pişmanlıklarından biri ilişkileri ihmal etmektir. Buna sevdiklerinize yeterli zaman ayırmamak, duyguları açıkça ifade etmemek veya anlaşmazlıkların büyümesine izin vermemek de dahildir. Birçoğu aile ve arkadaşlarına kariyer veya diğer uğraşlardan daha fazla öncelik vermemekten pişmanlık duyuyor.

2. Çok fazla çalışma: Yine ilişkilerin ihmal edilmesiyle ilgilidir. Pek çok yaşlı, hobilere, seyahate ya da sadece boş zamanların tadını çıkarmaya daha fazla zaman ayırmak için kişisel hayatlarına göre çalışmaya öncelik verdikleri için pişmanlık duyuyor.

3. Hayallerin peşinden koşmamak:

İnsanlar günlük yaşamın sorumluluklarıyla uğraşırken hayaller ve özlemler genellikle ikinci planda kalır. Birçok yaşlı, tutkularının peşinden gitmediği veya hedeflerine ulaşmak için risk almadığı için pişmanlık duyuyor. Bu, seyahat etmediklerini, iş kurmadıklarını, yaratıcı çabalara girmediklerini içerebilir.

4. Kin tutmak: Bir diğer yaygın pişmanlık da kinleri affetmemektir. Bu, ömür boyu kızgınlığa ve anlamlı ilişkiler için fırsatların kaçırılmasına yol açabilir. Yaşlı insanlar genellikle geçmişteki acılardan kurtulmadıkları ve affedilmeyi daha erken kabul etmedikleri için pişmanlık duyarlar.

5. Çok fazla endişe: Çok fazla endişe ve endişe, değerli zamanınızı ve enerjinizi alabilir. Yaşlıların çoğu, şu anda yaşamak ve hayattaki basit zevklerin tadını çıkarmak yerine, gelecekleri, sağlıkları veya mali durumları hakkında endişelenerek çok fazla zaman harcadıkları için pişmanlık duyuyor.

6. Sağlık hizmetlerinin eksikliği: Sağlık genellikle kötüleşene kadar olduğu gibi kabul edilir. Yaşlıların çoğu, yaşamlarının erken dönemlerinde fiziksel ve zihinsel sağlıklarına daha iyi bakmadıkları için pişmanlık duyuyor. Buna düzensiz egzersiz, dengesiz beslenme veya zihinsel sağlığın ihmal edilmesi de dahildir.

7. Seyahat etmemiş olmak: Seyahat etmek ufku genişletir ve kalıcı anılar yaratır. Yaşlıların çoğu, gençken daha fazla seyahat etmediğinden ve farklı kültürleri keşfetme, yeni insanlarla tanışma ve zenginleştirici deneyimler yaratma fırsatlarını kaçırdığından pişmanlık duyuyor.

8. Kendilerine karşı dürüst olmamak : Otantik yaşamak bir tatmin ve mutluluk kaynağıdır. Yaşlıların çoğu, ilişkilerde, kariyer seçimlerinde veya kişisel inançlarda kendilerine karşı dürüst olmadıklarından pişmanlık duyuyor. Gönüllerinin peşinden gitmedikleri ve değerlerine sadık kalmadıkları için pişmanlık duyuyorlar.

9. Yeni şeyler öğrenmemek: Yaşam boyu öğrenme zihni keskin ve meşgul tutar. Yaşlıların çoğu yeni beceriler öğrenmedikleri, eğitimlerine devam etmedikleri veya yeni deneyimler denemedikleri için pişman oluyorlar. Yaşam boyu öğrenmenin ve entelektüel gelişimin değerinin farkındadırlar.

10. Sevgiyi ifade etmemek: Son olarak sevgiyi ve minnettarlığı ifade etmek, ilişkileri gerçekleştirmek için çok önemlidir. Birçok yaşlı, yeterince “Seni seviyorum” demedikleri, takdirlerini göstermedikleri veya sevgilerini açıkça ifade edemedikleri için pişmanlık duyuyor. Doyurucu bir yaşam için sevginin ve ilişkinin öneminin farkına varırlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir